Sursa ta zilnica de buna dispozitie


Cu ceva timp în urmă am primit o leapşă de la Jean Bică, pe care am postat-o pe vechiul meu blog (de care îmi este tare dor), Linde and Izaura blog. M-am gândit să vă prezint şi vouă leapşa primită. A fost prima mea leapşă şi unică până în prezent la care am „participat”. Mi s-a părut interesantă, aşa că am încercat să răspund la cele 10 întrebări din literatură.

1. Care este cartea/autorul pe care o/îl vezi ca « Supremă »/”Supremul” ? Pe care ai/l-ai pune-o în ramă ? (dacă sunt mai multe/mulţi, enumeră-le/enumeră-i !)

Ok. Să nu numarăm şi Biblia, pentru că e cartea supremă. Nu ştiu dacă este o altă carte « Supremă », dar au fost cărţi care mi-au plăcut foarte mult. Nu vreau să le calific ca fiind supreme. Fiecare carte e supremă pentru o anumită persoană. Şi toate m-au „influenţat” într-un anumit fel.

Cel mai mult (până acum) mi-a plăcut cartea Cachticka pani ( ~Doamna din Cachtice – sper ca am tradus bine 🙂 ) scrisa de Jozo Niznansky. E o carte foarte interesantă. Şi mie mi-a recomandat-o Izaura. Dacă cineva are ocazia să o citească, să nu ezite 😉

2. Ai cărţi pe care consideri că le-ai fi scris mai bine ? (Dacă eşti autor al unei cărţi) Consideri că eşti un scriitor bun ?

Nu cred că aş putea scrie vreo carte. Să nu vorbim de mai bine :D. Cănd am ocazia scriu poezie sau un fel de proză, dar aş avea încă foarte mult de învăţat să pot scrie o carte bună. Au fost cărţi ale caror sfârşitul mi s-a părut … sec, dar nu l-aş schimba. Cartea mi se pare interesantă şi valoroasă aşa cum este, fără modificări. Fiecare scriitor are un alt stil de a scrie şi asta îl face unic.

3. Despre ce carte, autor sau personaj nu ai putea să spui nimic critic ?

Depinde şi la ce critică te referi. Totuşi, mereu trebuie să găsesc ceva de criticat. Însă singurul poet despre care nu ţin minte să fi spus ceva este Mihai Eminescu. Mi-a plăcut din copilarie şi a rămas preferatul meu. Cred că pur şi simplu nu ai ce să critici la poeziile lui.

4. Ai participat vreodata la sărbatorirea unei cărţi, unui autor ?

Nu chiar. Doar ce s-a făcut la şcoală despre un scriitor slovac :D. În rest nu, dar în viitor nu se ştie niciodată. Şi nu am nimic împotriva sărbatoririi unei cărţi sau a unui autor. Până nu uităm adevăratele valori ale ţării noastre, e de bine. Mai ales că fiecare a participat la dezvoltarea literaturii într-un fel sau altu.

5. Literatura română ţi se pare că merită apreciată ? O faci în vreun fel ?

Da, avem foarte mulţi scriitori foarte buni. Într-adevăr, de multe ori nu este bine promovată literatura română. Cănd citesc o carte şi îmi place, o recomand mai departe, de căte ori am această ocazie. Şi mi s-a întămplat să mi se recomande cărţi din literatura română, ceea ce mi se pare foarte bine. Singuri nu reuşim să aflăm despre toţi scriitori şi toate operele bune, dar recomandând mai departe, putem ajuta într-un fel literatura noastră.

6. Ai aruncat vreodata o carte ? Ai arunca ?

Nu am aruncat niciodata nici o carte. Aş prefera să o dau la bibliotecă sau cuiva, care ştiu că ar citi-o şi ar păstra-o.

7. Sau ai văndut vreodată o carte ? Ai vinde ?

Nu am văndut cărţi, dar anul acesta cred că voi vinde…manuale, pentru că eu nu o să mai am nevoie de ele şi ştiu că unele e greu să mai găseşti. Aşa că prefer să le „dau” mai departe. Eu nu o să le mai folosesc, o să am nevoie de altele. Aşa că le voi vinde.

8. Ai furat vreodată o carte ? Ai fura ?

Nu am furat niciodată şi nici n-aş fura. Există bibliotecă, o pot împrumuta. De ce să o fur? Prefer să o cumpăr, oricăt de greu s-ar găsi.

9. Ai criticat un autor sau o carte fâră să o/îl cunoşti ?

Am criticat, în sensul că am spus că nu-mi place o carte, pe care am început măcar să o citesc. Mi s-a întămplat că nu ma atras cu nimic cartea şi nu am citit-o 😀

10. Ţi-ai însuşit vreodată creaţia unui alt scriitor (blogger) ? Ai face-o ?

Niciodată. Dar am avut o „experienţă” asemănătoare. Am dat un mass pe messenger şi peste căteva minute am primit mass cu poezia publicată de mine, pe blogul meu.  Şi am văzut semnat numele celui care a trimis. Normal ca l-am întrebat de unde o are (m-am prefăcut că nu ştiu) şi normal că el era „autorul”. M-am simţit prost eu (în primul rănd), pentru că poezia nu era a mea, ci a unui amic şi am şi specificat. Dar s-a rezolvat problema imediat. De atunci e ok (sper). Aaa, era vorba despre Dragoste..de L.F.

Cred că cel mai bine şi cel mai frumos din partea unui blogger este să specifice sursa.

Sper că m-am descurcat :P. Leapşa poate să o preia oricine, cine este interesat. Mă bucur că am primit această invitaţie şi sper că şi ceilalţi vor prelua această leapşă cu plăcere 🙂

Comments on: "Leapsă literară" (5)

 1. oana said:

  buna , in legatura cu Doamna din Cachtice , in romana ai idee unde as putea sa o gasesc , la ce editura ? am cautat pe net dar nu am gasit nimic … sper ca imi vei raspunde multumesc

  • eu am citit romanul in limba slovaca. La noi in biblioteca in ala limba nu se gaseste. Am cauta pe internet si am gasi ceva despre ea, dar nu si romanul scris de Jozo Niznansky.
   Daca e intereseaza, poti intra aici
   Nu am reusit sa gasesc cartea, poae daca o sa cauti in limba engleza, cred ca e Countess of Cachtice.
   Am gasit cae ceva pe net. Da un search despre Andrei Codrescu: The Blood Countess

 2. O foarte interesantă leapşă… Pot să spun din prima că nu aş vinde niciodată o carte. Toate cărţile pe care le am în bibliotecă rămân la sufletul meu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: