Sursa ta zilnica de buna dispozitie


orasul-nadlac-judeul-arad-romania-poza-vama-intrare-in-tara

Un oraş mic, poarta către ţara mea în care trăiesc … cel mai frumos orăşel. Primăvara peste tot înfloresc pomii, florile privesc dintre iarba nouă, soarele jucăuş trezeşte natura la o nouă viaţă, iar cerul senin încântă sufletele localnicilor.

Apoi, cu pasi repezi vine vara, cu multă bucurie şi veselie pentru toţi locuitorii oraşului. Nici toamna nu uită de noi şi natura preface într-un frumos tablou de poveste. Dupa toata bucuria calda, nici iarna nu se lasă mult timp aşteptată. Ea soseşte întinzându-şi plapuma albă şi strălucitoare, pregătind natura pentru odihnă.

Acesta este orăşelul meu drag, poarta de vest a României. Acesta este Nădlacul. Oraşul gazduieşte  8150 de suflete, din care jumătate de naţionalitate slovacă. În anul 1802 au păşit prima oară Slovacii, care s-au aşezat aici. Noii locuitori şi-au ridicat o frumoasă biserică, evanghelică, în anul 1821. Biserica are 54 m înalţime şi păstrează un obicei vechi slovăcesc. La fiecare sfert de oră, paznicul bisericii anunţă din turn ora, cu ajutorul unei „truba”.

Oraşul are şi un muzeu frumos, slovac, care dezvăluie adevărata înfăţişare a unei locuinţe vechi slovăceşti din Nădlac. Obiceiurile sunt păstrate şi prezentate pe scena şi de către ansamblul folcloric slovac Salaşan, care prin muncă şi devotament, şi-a căştigat simpatia a mii de oameni, atât în ţară, căt  şi peste hotare.

In afară de acest ansamblu, Nădlacul se laudă şi se bucură cu dansurile populare româneşti prezentate de către Junii Nădlacului,  Banat J.A., ansamblu de dansuri germane şi cu Ansamblul Rromilor. Lafel ca oricare oraş care se respectă, nu puteau lipsi nici majoretele din listă.

Cam acesta este orăşelul meu drag. Dar poate vă întrebaţi cum s-au păstrat aceste obiceiuri? Sau limba slovacă, după atăţia ani? A mai rămas un lucru despre care nu v-am povestit. Şi nu am uitat de el. Nădlacul are grădiniţă, şcoală generală, gimnaziu şi un liceu, toate cu predare şi în limba slovacă. Este vorba despre Grupul Şcolar „Jozef Gregor ajovsky”. Aici tinerii au posibilitatea de a-şi păstra şi îmbogăţi limba maternă. Şcoala a găzduit şi a pregătit şi alţi tineri, care au venit în oraş pentru a putea să-şi păstreze limba.

În acelaşi timp, Nădlacul are şi două biblioteci, una şcolară şi una orăşănească, care oferă localnicilor posibilitatea de a citi cărăi in limba maternă, dar şi in ale limbi.

În mare, asta e tot ce aveam de spus. Mai departe, vă las să descoperiţi singuri orăşelul meu drag din poze:

orasul-nadlac-judetul-arad-romania-biserica-catolica

biserica-evanghelica

biserica-evanghelica

orasul-nadlac-judetul-arad-romania-poza-biserica-sarbeasca

biserica-ortodoxa

orasul-nadlac-judetul-arad-romania-poza-liceul-jozef-gregor-tajovsky-cu-predare-si-in-limba-slovaca

parc-mic-vedere-de-sus

orasul-nadlac-judetul-arad-romania-poza-monumentul-eroilor

Şi vă mai spun doar atât : ” Toto bol môj Nadlak, mestečko v ktorom som vyrástla, a ostane navždy obúbený kraj”, ” Acesta a fost Nădlacul meu, orăşelul în care am crescut şi va rămăne pentru totdeauna locul meu preferat”.

Sursă foto: http://www.primaria-nadlac.ro

Comments on: "„Ahoj, Nadlak!”" (4)

 1. Ghita said:

  Orasul are locuri si traditii foarte frumoase dar care nu sunt suficient puse in valoare.

  Aici trăiesc de mii de ani,
  Cei ce iubesc aceste plaiuri.
  Români, slovaci, maghiari şi romi,
  Veniţi din multele meleaguri.

  • Intradevar. Chiar citind versurile,mi-a venit ideea sa scriu mai multe tradtii, sa mai pun poze. Poate asa mai reusim sa facem cunoscut oraselul nostru scump.

 2. Frumos oras. Poate vin in vizita 😉

 3. penultima poza imi place cel mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: