Sursa ta zilnica de buna dispozitie


 

 

 

Buna dragi prieteni.
Dupa o mica pauza, cu ocazia inceperii scolii, am revenit cu inca un articol despre Romania in imagini. Pentru azi am pregatit niste imagini cu un oras vechi, mic, dar foarte frumos : Sighisoara. Este un oras minunat :

Sighişoara (în dialectul săsesc Schäsbrich, Šesburχ, în germană Schäßburg, în maghiară Segesvár, în latină Saxoburgum) este un oraş situat în judeţul Mureş, Transilvania, România. Municipiul are o populaţie de 32.304 locuitori (2002).

oras

Photographer: LindeMona

Perigrinul transilvan in peripluul prin aceste mirifice meleaguri, ajuns in inima tarii, ajuns in `Perla Transilvaniei`, are de ales dintr-o multitudine de obiective turistice pe cele mai reprezentative.

Turnul cu Ceas a fost initial un turn de poarta cu maximum doua niveluri. In forma actuala masora 64 m inaltime si este o prisma dreptunghiulara cu ziduri masive,cu patru niveluri,un balcon si un acoperis in stil baroc realizat in 1677 de trei mesteri straini.Cele patru turnulete de la baza acoperisului semnifica autonomia judiciara a orasului.
Pana in 1556, la primul etaj a fost sediul primariei orasului. In anul 1894 Turnul cu Ceas a fost supus unei restaurari generale,s-au asezat tigle smaltuite pe acoperis,iar pe fata dinspre orasul de jos s-au pictat cele doua embleme si insciptia care aminteste momentele cele mai importante ale monumentului. Din 1898 turnul a fost transformat in muzeu.

sighisoara

Photographer: LindeMona

Pe ambele fatade ale turnului exista cate un cadran urias de ceasornic si nisele cu figurine. Nisa de pe fatada dinspre cetate contine urmatoarele figurine:jos in stanga Pacea cu trompeta si ramura de maslin;in dreapta tobosarul care bate sferturile si orele intr-o `toba` de bronz; la mijloc cele doua statui feminine mari,cu rochii albastre,reprezentand Dreptatea si Justitia;la acelasi nivel mai sunt doua figurine mici care reprezentau Ziua si Noaptea, marcand de fapt ziua de lucru a meseriasilor din cetate.
In nisa de pe fatada dinspre Orasul de Jos avem urmatoarele: jos in dreapta Calaul; in stanga cel de-al doilea tobosar care marcheaza scurgerea timpului.Deasupra lor se afla o instalatie rotativa pe care sunt fixate cele sapte figurine de stejar pictat reprezentand cele sapte zile ale saptamanii,cu vestimentatia si atributele unor divinitati din Panteonul greco-roman si german,purtand pe cap simboluri din alchimia medievala. Prima atestare documentara a ceasului si a figurinelor dateaza din 1648. Astazi vechile mecanisme nu mai exista, actualul mecanism fiind cumparat din Elvetia in 1906 pentru suma de 4000 de coroane.

romania-in-imagini

Photographer: LindeMona

Turnul cu Ceas a fost construit ca turn al intrarii principale. Aceasta era deosebit de bine fortificata, fiind aparata de trei porti. Prima poarta se afla sub bolta de trecere de sub cladirea de azi a Casei de Cultura “Ciprian Porumbescu”. Curtea de acces care duce spre a doua poarta, te copleseste prin maiestuozitatea turnului si forma masiva a barbacanei. A doua poarta se inchidea cu usi masive de stejar, intarite cu drugi de fier, iar a treia poarta era incastrata in zidul turnului si se ridica pe scripeti ca o ghilotina. Aceasta s-a pastrat pana in anul 1867.
A doua intrare se afla in paza Turnului Croitorilor, in latura opusa a cetatii.Aceasta este singura cale de acces a masinilor in cetate, fiind formata din doua bolte care contineau doua porti metalice,de asemenea ridicate cu ajutorul scripetilor.

turn-cu-ceas]

Photographer: LindeMona

oras

Photographer: LindeMona

vedere-de-sus

Photographer: LindeMona

biserica

Photographer: LindeMona

SURSA informatii : Sighisoara Online

SURSA fotografii: deviantaArt

Comments on: "România în imagini" (9)

 1. imi cer scuze pentru eventualele greseli in scriere. va multumesc. daca doriti sa descarcati imagini despre orasul nostru sunteti liberi sa o faceti fara nici o constringere.

 2. imi place orasul meu natal, dar pozele din pacate sunt mereu la fel; intotdeauna cand vad o poza imi dau seama daca e facuta de vreun turis sau de vreun fotograf.toata lumea se urca in turn si face poze in toata ecele patru puncte cardinale si asta e tot. sighisoara e mult mai mult decat atat. Sighisoara_oldtimes pe facebook di va veti convinge

  • Ma gandesc ca este mai frumoasa, dar din pacate nu am avut ocazia si timpul sa vad mai multe, desi mi-ar fi placut foarte mult. Poate c alta ocazie si am sa postez fotografiile respective.

 3. Thankyou for helping out, superb info .

 4. Hello, I like your article. This is a good site and I wanted to post a comment to let you know, good job! Thanks Lisa

  Louis Vuitton

  louis vuitton

 5. Mladin Adrian said:

  intradevar un oras frumos 🙂 si pentru ca e aproape de mine… vara mai merg si la cafea acolo 🙂

 6. hello,

  Thank you for the great quality of your blog, every time i come here, i’m amazed.

  black hattitude.

 7. Salut!
  Daca te intereseaza sa faci schimb de link cu site-ul nostru http://totulgratuit.blogspot.com/ , te rugam sa vizitezi http://totulgratuit.blogspot.com/2009/10/link-exchange.html . O zi buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: